Sport i Grønland


Nedslag i sportens historie i Grønland

 

De første beskrivelseraf idræt hos inuit

Allerede i 1586 nævnte opdagelsesrejsende John Davis, at man spillede fodbold med inuit i Grønland:

"Divers times they did weave us on shore to play with them at the foot-ball, and some of our company went on shore to play with them, and our men did cast them downe as soone as they did come to strike the ball."1


De første sportsklubber

I 1933 skrev Augo Lynge en artikel om europæiske sportsgrene i Atuagagdliutit og opfordrede ungdommen i Grønland til at danne sportsklubber.

De første sportsklubber i Grønland blev oprettet i 1930'erne og indenfor blot ca. 10 år fandtes der 11 registrerede sportsklubber.


De første stævner

Det første idrætsstævne arrangeret af en klub fandt sted den 19. og 20. juli i 1934. Stævnet blev arrangeret af Akigssiak og der var konkurrencer i følgende sportsgrene: fodbold, løb, længdespring og den gamle grønlandske leg eqitarneq—styrkeprøve med en pind.2


Grønlands Idræts-Forbund

Grønlands Idræts – Forbund blev stiftet d. 3. september 1953 i Sisimiut.

G.I.F.s første store arrangement var de officielle vestgrønlandske skimesterskaber i Nuuk i marts 1954. De ca. 90 deltagere kom primært fra Sisimiut og Maniitsoq. Der blev konkurreret i skihop, slalom, langrend og styrtløb.


Grønland og OL

I Atuagagdliutit nr. 19 og 20 1937, skrev Frederik Nielsen om de Olympiske Lege i Berlin i 1936. Her stillede han læserne det retoriske spørgsmål: 

Hvorfor skulle det ikke kunne lade sig gøre, at nogen fra Grønland kan deltage i OL?

Flere grønlændere har deltaget ved OL, dog under det danske flag. De fleste har deltaget ved vinter-OL, men også sommer-OL har haft grønlandsk deltagelse.

Den første grønlænder der deltog ved OL, var gymnasten Freddy Jensen. Hans fulde navn var Josva Frederik Isaias Ananias Jensen og han blev født i Nuuk i 1926.

Freddy Jensen deltog i sommerlegene i London i 1948 i redskabsgymnastik, hvor han blandt andet var med til at give det danske hold en flot 8. plads i All-Round øvelsen.

Freddy Jensen deltog også i Hensinki i 1952.3

 Læs mere her


Kilder:

1) The Voyages and Works of John Davis the Navigator, side 36
2) 
 Tark'igssût 1934, side 23
3) Sports Reference.com

 

 Groenlandica - Ilimmarfik - Manutooq 1 Box 1074 - 3900 Nuuk - groenlandica@katak.gl - © 2013-